Hírlevelek

A praxissal kapcsolatos fontos információkat rendszeresen hírlevél formájában is közzétesszük. Amennyiben szeretne e-mailben is értesülni az aktuális hírekről, akkor a hírlevélre feliratkozási szándékát kérjük jelezze a balmad1praxis@gmail.com címen.

Hírleveleink

2020.10.25.

Tisztelt Páciensek!

 
Pár szó a védőoltásokról.
Jelenleg csak az állam által biztosított, 3 komponensű influenza elleni védőoltás  van a rendelőnkben. A kért mennyiség helyett, 260 darabot kaptunk.
Én nem tudok, és nem is szeretnék különbséget tenni a páciensek között, hogy ki kapja meg, és ki nem, ezért jelentkezés sorrendjében adjuk. Eddig kb. 120 darabot oltottunk el, a praxis létszáma 1780 fő.
Tudomásom szerint minden rendelő kevesebbet kapott az igényelt mennyiségnél, illetve van olyan szakrendelő, aki egyáltalán nem kapott. 
Nincs információnk arról, hogy tudunk-e igényelni, kaphatunk-e még védőoltást.
Négy komponensű védőoltást egyelőre nem kaptunk, és mi is csak a médiából tudjuk, hogy a háziorvosok fogják megkapni az oltóanyagot. Viszont ennél az oltóanyagnál, - ha tényleg így lesz, hogy a rendelő kapja meg - akkor mérlegelni fogjuk, hogy ki kapja meg, mert azon betegek akik biológiai terápiát, illetve aktív onkológiai kezelésben (kemoterápiában) részesülnek nem kaphatnak a három komponensű oltóanyagból, így ők elönyt élveznek a többi beteggel szemben.
Tüdőgyulladás elleni védőoltás jelenleg nincs a patikákban. A György patikával folyamatos kapcsolatban vagyunk, akik azt a tájékoztatást kapták a nagykereskedésből, hogy talán október végén lesz újból védőoltás.
 
A sok telefon, munka ellenére szeretném elmondani, hogy nagyon jó hetet zártunk. A héten már működött a panel, amivel a védőoltás beadására időpontot lehetett foglalni. Az Önök felelősségteljes hozzáállásával, az időpontok betartásával soha nem volt torlódás, tömeg a folyosón, párhuzamosan tudtunk rendelni, és oltást beadni. És ahogy írtam, az elmúlt héten (4 napban) 120 darab oltást adtunk be. 
 
A héten több helyről szóltak, hogy nem tudtak bennünket telefonon elérni. Sajnos ez így van. Nagyon megnőtt a telefonos megkeresések száma, illetve az általunk kezdeményezett telefonhívások száma is. Aki tud email írjon, vagy mobilon csörgessen (viberen ne csörgessenek, azt nem szoktam észrevenni). Ha nem tudjuk felvenni a mobilt, akkor visszahívjuk az illetőt. Vezetékes telefonunk nem jegyzi meg a számokat.
 
Nagyon kérjük Önöket, hogy a járványügyi szabályokat tartsák be! Fokozottan figyeljünk a maszk viselésére, használjuk a kézfertőtlenítőket, kerüljük a nagyobb tömegeket. Sok pozitív eset van.
 
Jó egészséget kívánunk!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta, és Dr. Nagy Sándor Péter

2020.10.14.

Tisztelt Páciensek!

 
A járvány második hullámát éljük. Mi is úgy tapasztaljuk, hogy a tavaszi hullámhoz képest több a megbetegedettek száma. Továbbra is nagyon fontos, hogy figyeljünk magunkra, egymásra, hogy a javasolt szabályokat betartsuk, a védőeszközöket viseljük. 
Kérjük Önöket, hogy orrot, szájat takaró maszkot viseljenek, használjanak kézfertőtlenítőt, a javasolt 1.5 méteres távolságot tartsuk egymástól.
 
Szándékunk szerint a járványhelyzet miatt a rendelés egyre inkább telemedicinális módon fog zajlani. Ennek jegyében is a következőkről szeretnénk tájékoztatni Önöket: 
 • ismételten megszüntetjük az Erodium rendszeren keresztül történő időpontot foglalást október 19-től. Háziorvosi vizitre ezt követően csak telefonos, vagy emailes időpont egyeztetéssel lehet jönni. 
 • kérjük, hogy a kapott időpontot tartsák be, mert továbbra is kerülnünk kell a várótermi zsúfoltságot, tartani kell a 1.5 méteres távolságot egymástól
 • kérjük, hogy időpont egyeztetés nélkül ne jöjjenek, természetesen ez alól a sürgős ellátást igénylő állapotok kivételt képeznek 
 • akut légúti panasz (pl. torokfájás, köhögés, láz, hőemelkedés, stb) vagy hasmenés, hányinger esetén kérjük először telefonon jelentkezzenek, és ez alapján mérlegeljük a COVID gyanút, a sürgősséget, terápiás javaslatot adunk, illetve - kérés esetén - táppénzt indítunk
 • keresőképtelen állományt (táppénzt) telefon alapján is elindítjuk, nem szükséges a rendelői megjelenés
 • táppénzes papírt soron kívül kiadjuk, ehhez időpont foglalás nem szükséges
 • javasoljuk, hogy házi patika legyen otthon, ami tartalmaz lázcsillapítót (pl. paracetamol, vagy metamizol), forró italport, köptetőt, torokfertőtlenítőt, C és D-vitamint
 • rendszeresen szedett gyógyszereket továbbra is elektronikus úton írjuk fel. Gyógyászati segédeszközt is tudunk már írni elektronikusan. Recept igényüket le tudják adni telefonon, emailben, illetve az Erodium rendszeresen keresztül. A patikában TAJ kártyájukkal, illetve személyi igazolványukkal tudják a gyógyszereket kiváltani. 
 • az Egészségházban jelenleg minden szakrendelés működik. Időpontot kell foglalni vagy a recepción, vagy az adott szakrendelésen.
 • az Egészségházba maszban, kézfertőtlenítést követően lehet jönni, ha megoldható kísérő nélkül
 • eddig nem tettünk rá nagy hangsúlyt, de úgy tűnik, hogy egyre jobban teret hódít az elektronikus térbe való lelet küldés, a papír alapú leleteket felváltva. Javasoljuk -akinek még nincs- ügyfélkapu létrehozását a Kormányhivatalban, ahonnan a leleteket, vizsgálati eredményeket, recept feltöltéseket lehet látni. 
 • nagyon fontos, hogy az adatbázisunk naprakészen frissítve legyen, ezért kérem Önöket, hogy akinek a címe, telefonszáma változott, az jelezze, mert nem mindegy, hogy Covid szűrésre hova küldjük ki a mentőszolgálatot.
védőoltásokkal kapcsolatban pár szó.
Rendelőnk védőoltás párti, mi javasoljuk mind a tüdőgyulladás elleni, mind az influenza elleni védőoltás beadását. Jelenleg a tüdőgyulladás elleni védőoltás recept felírása után a patikában lehet kiváltani (kb. 10.000 Ft). Az influenza elleni védőoltásnak két típusa van jelenleg. Az egyik - gyári nevén - 3Fluart, amely 3 komponensű, és az állam ingyen biztosítja mindenkinek, illetve van a  4 komponensű, melyet recepte írunk fel (ez kb. 5000 Ft). Az árak csak tájékoztató jellegűek.
Rendelőnkben a héten érkezett meg az állam által biztosított 3Fluart oltóanyag. A másik típusú injekció egyelőre még kereskedelmi forgalomban nincs. Ha a 4 komponensű injekciót szeretnék kérni, kérem, hogy telefonon, vagy emailben jelezzék, és felírjuk. A patika úgy tájékoztatott, hogy kb. október 20-tól várnak oltóanyagot.
Október 19-től megkezdjük az influenza elleni védőoltás beadását. Csak egyeztetett időpontba adunk oltást! 
Aki nem tud, vagy nem szeretne a rendelőbe bejönni, kérem jelezze, és egyeztetett időpontban felkeresem az oltással otthonában.
 
Covid járvánnyal kapcsolatban engedjenek meg pár szót.
Többször megkérdezik, hogy van-e Covidos betegünk. Igen van, több is volt, és szerencsére gyógyultak. Sok légúti beteg van, a panaszok alapján egy ellenőrző kérdéssor segítségével döntjük el, hogy ki tartható gyanúsnak, nekik kérünk tesztelést. Szinte minden rendelésen kérünk gyanús esetek miatt tesztelést, amit a mentőszolgálat munkatársai végeznek el. Az eredményt elektronikus térbe töltik fel, onnan tudja a páciens saját maga részére letölteni. Tudomásunk szerint egyenlőre egy kórházba utalt gyanús esetben sem igazolódott a koronavírus fertőzés. Betegeink otthoni karanténban gyógyultak. Az eljárásrend szerint a gyanús és a pozitív eseteket az NKK-nak jelentjük, pozitivitás esetén az NKK (ÁNTSZ) rendeli el a karantént, és a rendőrség munkatársai ellenőrzik. A mi feladatunk a tesztelések megszervezése, illetve folyamatos telemedicinális kapcsolattartás a  betegekkel. Amennyiben az otthoni karanténban a COVID panaszok romlanak, különös tekintettel a nehézlégzésre, úgy kórházi beutalás szükséges. Ilyen esetünk még nem volt.
 
Nagyon köszönjük a Családsegítő szolgálat munkáját. Eddig is számíthattunk rájuk, és úgy látjuk, hogy a következőkben is többször fogjuk segítő szándékukat igénybe venni. Aki tudja, vagy rá lehetősége kérjük adományával támogassa az Együtt-Egymásért Nyílt Közalapítványt Balatonalmádiban. Együttműködésüket ezúton is köszönjük!
 
Szeretnénk jelezni, hogy október 26 -27-én Nagy doktor úr szabadságon lesz, Dr. Hutvágner Andrea fogja helyettesíteni. Hosszabb szabadságot karácsonyig nem tervezünk, egy-egy nap várható, amikor felváltva megyünk el szabadságra.
 
Ha ezeken felül kérdésük van, forduljanak hozzánk bizalommal.
 
Vigyázzunk egymásra! 
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta és Dr. Nagy Sándor Péter 

 

2020.06.01.

Tisztelt Pácienseink!

 
Több dologról szeretnénk tájékoztatni Önöket.
 
Először is - és ez a legfontosabb - nagyon szépen köszönjük a járvány ideje alatt tanúsított együttműködésüket! Egyik napról a másikra kellett egy új helyzetben helytállni, amit - úgy gondolom -, hogy sikeresen teljesítettünk.
Szeretnénk megköszönni azt a sok segédeszközt, védőeszközt, amit Önöktől kaptunk. Köszönjük a sok érdeklődő telefont egészségi állapotunkról, a sok biztató jó szót! 
 
Az Operatív törzs és az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításának megfelelően május 4-től már fogadhatunk a rendelésen betegeket. Június 2-tól szeretnénk még jobban nyitni, mely részleteit szeretnénk ezúton megosztani Önökkel:
 • háziorvosi vizitre telefonos, vagy emailes időpont egyeztetés után lehet jönni ezután is
 • kérjük, hogy a kapott időpontot tartsák be, mert továbbra is kerülnünk kell a várótermi zsúfoltságot, tartani kell a 1.5 méteres távolságot egymástól
 • június 2-tól szabaddá tettük az online időpont foglalás lehetőséget az Erodium rendszerben 
 • kérjük, hogy időpont egyeztetés nélkül ne jöjjenek, természetesen ez alól a sürgős ellátást igénylő állapotok kivételt képeznek
 • rendszeresen szedett gyógyszereket továbbra is elektronikus úton írjuk fel. Programunk már lehetővé teszi, hogy segédeszközöket is elektronikusan írjuk fel, de akkor ezeket az eszközöket "csak" patikában lehet kiváltani, gyógyászati segédeszköz boltban nem. Ha ilyen igény lenne, - hogy a gyógyászati segédeszközt gyógyászati szaküzletben váltanák ki -, akkor azt kérjük előre jelezni, és akkor papír alapú receptet adunk ki. Házi oxigént használó betegeink részére az oxigén palackot továbbra is papír alapú recepten adjuk ki.
 • ha megoldható inkább emailben küldjék át gyógyszer igényüket, mert a sok telefon mellett időnkét előfordult, hogy nem történt meg a gyógyszer felírása. Kérjük, hogy a gyógyszer kiváltást a levél elküldése utáni munkanapra időzítsék. 
 • akut légúti panasz (pl. torokfájás, láz, orrfolyás, köhögés) vagy hasmenés hányinger esetén először telefonon hívjanak bennünket, és ez alapján mérlegeljük a sürgősséget, terápiás javaslatot adunk, illetve - kérés esetén - táppénzt indítunk
 • Egyéb, hirtelen fellépő súlyos panasz, mint mellkasi szorító fájdalom, fulladás, rohamosan romló hasi fájdalom, erős vérzés, súlyos baleset esetén azonnal a mentőszolgálatot értesítsék. Javasoljuk a "Válasszon okosan!" infografika megnézését, melyet a Magyar Orvosi Kamara és a Gyógyszerészeti Kamara állított össze (ez a honlapunkon megtalálható, illetve az Egészségházban is ki van téve az ügyelet előtti folyosóra), mely segít annak az eldöntésében, hogy az adott panasz milyen ellátási szintet igényel.
 • kérjük, hogy az Egészségházba belépve szájmaszkot viseljenek, illetve a rendelői ajtónknál kihelyezett alkohol alapú kézfertőtlenítőt használják
 • az Egészségház, illetve a mi kérésünk is az, hogy ha megoldható, akkor kísérő nélkül keressék fel rendelőnket
 • június 2-tól már hosszabbítjuk a lejárt vezetői engedélyeket, kiállítjuk a lejárt közgyógyellátási igazolványhoz szükséges nyomtatványt
 • június 2-tól már folytatjuk az új páciensek felvételét a praxisba, előzetes telefonos időpont foglalás után
 • igény szerint továbbra megyünk házhoz, ha szükséges.
Június 11, 12-én (csütörtök, péntek) szabadságon leszek, Nagy doktor úr egyedül fog rendelni. A nyári szabadságolásokat még nem terveztük meg. Valószínűleg fogunk orvostanhallgatókat fogadni, bár kevesebbet, mint tavaly. 
 
Szeretnénk az adatbázisunkat frissíteni, így kérjük, hogy akinél lakcím, vagy telefonszám változás történt, az kérjük írja meg ezeket az adatokat. 
 
Az Egészségházban lassan a szakrendelések is elindultak. Egyelőre még nincs konkrét információnk, hogy szemészet mikortól lesz, illetve, hogy az UH vizsgálatok mikortól indulnak be. Jó hír, hogy már két nőgyógyász kolléga is rendel Almádiban, így a pénteki nap mellett kedd délután is van rendelés. Pontosabb információért kérjük, hogy hívják a recepciót, illetve nézzék az Egészségház honlapját.
Május hónaptól az Egészségházba érkezéskor egy előszűrés történik (légúti panaszra történő kikérdezés, illetve hőmérséklet ellenőrzés), majd TAJ szám alapján rögzítve lesz az Egészségházban való megjelenés. Kérjük, hogy a TAJ kártyájuk minden alkalommal legyen Önöknél.
 
Amennyiben olyan vizsgálatra kell menniük, amihez vinni kell negatív COVID-19 eredményt, akkor hívjanak, és elmondom, hogy mi a teendő.
 
Szeretnénk megköszönni a Családsegítő Szolgálat munkáját, amit a járvány helyzet alatt a idős-, illetve a rászoruló emberek felé nyújtottak. Köszönjük a helytállásukat!
 
A pünkösdi hosszú hétvégére kívánunk kellemes pihenést mindenkinek!
 
A honlapon feltüntetett elérhetőségeinken továbbra is elérhetők vagyunk. Keressenek bennünket bizalommal!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta és Dr. Nagy Sándor Péter  
 

 

2020.05.03.

Tisztelt Páciensek!

 
Ahogy már biztosan a médiából értesültek róla, május 4-től mind a magán-, mind az állami egészségügyi ellátás újra indul. 
Ezzel kapcsolatban szeretnénk pár információt megosztani Önökkel rendelési rendünkhöz kapcsolodóan:
 • továbbra is telefonos megkeresés a fő alapja az ellátásnak
 • TELEFONON EGYEZTETETT IDŐPONTBAN LEHET CSAK rendelésre jönni, időpontokat negyed óránként adunk a rendeleti szabályozás szerint
 • arcmaszk további viselését kérjük
 • e-receptre írunk továbbra is gyógyszereket
 • gyógyászati segédeszköz e-receptre írása május 4-től lehetséges
 • várakozás során kérjük tartsák be a egymástól a 1.5 méteres távolságot
Még egyelőre nincs információnk, hogy az Egészségházban a szakrendelések hogyan indulnak újra, kérjük kövessék az Egészségház honlapját, vagy érdeklődjenek a recepción. 
 
Kérdéseikkel a megszokott elérhetőségeinken elérhetők vagyunk.
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta, és Dr. Nagy Sándor Péter

 

2020.03.29.

Tisztelt Pácienseink!

 
Szeretnénk az elmúlt hét tapasztalatait megosztani Önökkel!
 
Az előző héthez képest ezen a héten elindult a koronavírus fertőzésre gyanús betegek virológiai tesztelése a mentőszolgálat segítségével. Sajnos nincs annyi tesztvizsgálati lehetőség, hogy mindenkit (beleértve magunkat is) teszteljünk, csak a gyanús eseteket tudjuk a mentőszolgálat felé leadni. Több ilyen esetben kértünk tesztvizsgálatot, de  - egyenlőre - eredmény nincs. 
Hatósági karanténban nincs betegünk, viszont önkéntes karanténban több páciensünk tartózkodik.
Mi szeretnénk a tesztek számát növelni, de egyenlőre ehhez a feltételek nem adottak. 
 
Nagyon köszönjük Önöknek a korrekt együttműködést! Köszönjük, hogy élnek a telefonos és emailes lehetőségeinkkel. Kérjük, hogy továbbra is használják ezeket az eszközöket panaszaik tolmácsolására, amennyiben szükséges a rendelő felkeresése, akkor időpontot fogunk biztosítani. Kérjük, hogy a rendelőbe maszkkal, illetve gumikesztyűben jöjjenek.
 
Laborba azon betegek, akik aktív onkológiai kezelésben, haematológiai, nefrológiai kezelésben, illetve biológiai kerzelésben részesülnek mehetnek. Ugyanígy a kismamák vérvétele is folytatódik. Vérvétel előtt a laborral egyeztetni kell időpontot, ezért kérem, hogy hívják a 88/ 599-930 számot, és a kolléganővel egyeztessenek. 
Akik Syncumart, vagy Marfarint szednek INR ellenőrzés végett szintén mehetnek vérvételre, de előtte hívjanak fel, mert csak sürgősségi beutalóval lehet menni. 
 
Fül-orr-gégészetre továbbra is csak telefonos megbeszélés után lehet menni, így kérem, hogy aki oda szeretne menni, az hívja a 88/ 599 -934 számot. 
 
Kaptunk kérdéseket a hidroxi-klorokin (hydroxi-chloroquin) nevű gyógyszerrel kapcsolatban, a kormányzati tájékoztatót követően. A szer Magyarországon törzskönyvezve nincs. Patikus tájékoztatott, hogy gyógyszertári forgalomban sincs. Egy más formája, a klorokin-foszfát Delagil néven létezik, ez egy malária elleni gyógyszer, de reumatológiai, autoimmun indikációban is adható. Azonban a patikus elmondása szerint hiánycikk, nem beszerezhető. Ha a hatósági engedélyt megkapja, akkor az annak megfelelő indikációban fel tudjuk majd írni. 
 
Legfőbb védekezésnek továbbra is a maszk és a gumikesztyű viselését, illetve a szeparációt tartjuk. Kérjük, hogy otthonaikat csak szükség esetén hagyják el, akkor szájmaszkot, és gumikesztyűt viseljenek. 65 év feletti pácienseink az otthonaikat ne hagyják el, őket hozzátartozóik lássák el élelmiszerrel, gyógyszerrel.
Ha szükséges a Családsegítő szolgálat diszpécser vonalát hívják fel, és kérjenek segítséget (88/ 542-552, 88/ 542- 554).
 
Kérjük kövessék az Almádia fórumon Polgármester Úr intézkedéseit, beszámolóit. Polgármester Úr segítségével a héten az alapellátó egészségügyi szolgáltatók fertőtlenítőszerhez, szájmaszkhoz, egyszer használatos ruhához jutottak. Köszönjük az Önkormányzat segítségét!
 
Nem tudjuk, hogy meddig fog ez az állapot fennállni, ez most mindenkitől felelős hozzáállást kíván!
Kérjük mindenki türelmét, és megértését, kérünk mindenkit, hogy a szabályokat tartsák be!
 
Vigyázzunk Egymásra!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta, és Dr. Nagy Sándor Péter 

 

2020.03.22.

Tisztelt Pácienseink!

 
Szeretnénk az elmúlt hét tapasztalatait megosztani Önökkel!
 
Március 16-tól a kialakult járvány helyzet miatt, a kormány utasítása szerint módosítottuk rendelésünket. Pácienseket nem fogadunk, az ellátás távmedicinával történik. 
Szeretnénk újból megköszönni Önöknek az együttműködést. Ahogy kértük rendelői megjelenés előtt telefonálnak, és megbeszélést követően az jön a rendelőben, akit mindenképpen látnunk kell. A telefonon történő anamnézis felvétel, tanácsadás, terápiás javaslat adása zökkenőmentesen működött. Mellékletként az EMMI által rendelkézésünkre bocsájtott tájékoztató pdf-et mellékeljük.
Szeretnék elnézést kérni azon páciensektől, akiknek nem került felírásra a gyógyszerük, és ezért kétszer kellett a patikáknál sorba állniuk. Naponta rengeteg telefont kaptunk gyógyszer felírásra, vagy panasz miatt, sajnos előfordult, hogy nem jegyeztem fel a kérést, így elmaradt a felírást. Kérem, hívjanak, és pótolni fogom. 
 
Az ügyeleti ellátás is zökkenőmentesen működik. Az almádi lakosok élnek a telefonos elérhetőséggel, és hívják az ügyeletes orvost. A személyes ellátás során változtatásokat vezetett be az ügyelet vezetősége. A bejárati ajtó zárva van, csengővel kell jelezni, hogy ügyeletre jöttek. Az ablaknál kérdezzük meg, hogy milyen panasszal jöttek az ügyeletre, itt döntjük el, hogy szükséges-e vizsgálat, tanácsadás, vagy recept kiadás. Az ellátási időt is maximáltuk 5-7 percre. 
 
A Egészségház honlapján folyamatosan tudnak tájékoztatást kapni a szakrendelésekről. Szemészet, belgyógyászat, röntgen, és UH nincs. Labor csak sürgősségi beutalóval. Dr. Síró Edit fül-orr-gégész kolléganő azt kéri, hogy mielőtt felkeresnék őt, hívják fel a rendelőt, száma: 88/ 599-934.
 
Kérünk mindenkit maradjon otthonában, ha kimennek az utcára kerüljék a kontaktokat, ha szükséges szájmaszkot, gumikesztyűt vegyenek fel. 65 év feletti betegeink egyáltalán ne menjenek sehová, őket a hozzátartozók lássák el élelmiszerrel, gyógyszerrel. Akinek nincs elérhető közelségben hozzátartozó, az kérem jelezze a Családsegítő Szolgálat vonalán (88/ 542-552, 88/ 542-554). és ők segíteni fognak.
Kaptunk mi is telefonokat, hogy szívesen segítenének rászoruló embertársainkon. Kérjük őket is, hogy a Családsegítő vonalán jelezzék ezen szándékukat, hogy egy kézben legyenek a rászorulók, és a segítők.
Amennyiben - a jelen helyezet miatt - rászoruló egyénnél financialis ok merülne fel a gyógyszer kiváltás elmaradása tekintetében, az kérem jelezze felénk, mert erre is kaptunk megkeresést, hogy 1 havi gyógyszer költséget átvállalnák. 
 
Munkánkat együttműködve végezzük az Önkormányzattal, a szociális szférával, a patikákkal. Köszönjük az ő helytállásukat is. Köszönjük polgármester úrnak, hogy kézfetőtlenítő, védőeszközök beszerzésében a segítségünkre volt.
 
Nem tudjuk, hogy meddig fog tartani a járvány, a mostani adatok szerint még több megbetegedés várható. Kérjük, hogy továbbra is, csak telefonon, vagy emailben keressék rendelőnket a személyes megjelenést kerüljék. Elérhetőségeink a honlapon megtekinthetők.
 
Jó egészséget kívánunk!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta és Dr. Nagy Sándor Péter 

 

2020.03.18.

Tisztelt Páciensek!

 
A következőkről szeretnénk tájékoztatni Önöket:
 • az Egészségházban e hónapban szemészeti, és belgyógyászati szakrendelés nincs. Továbbiakról az Egészségház honlapjáról kaphatnak naprakész információkat.
 • a laborba sürgősségi beutalóval lehet csak menni
 • táppénzes papírt nem adunk ki, hanem megadott email címre elküldjük
 • külföldről hazaérkező pácienseinket, vagy hozzátartozójukat kérjük, hogy 2 hétre vonuljon önkéntes karanténba. Ezen idő alatt kérjük, hogy hozzátartozójukkal kerüljenek mindennemű kapcsolatot, érintkezést.  Az élelmiszereket, illetve egyéb termékeket biztosítsák a számukra. Amennyiben légúti tüneteket észlelnek a karantén alatt, akkor kérjük, hogy ezt jelezzék felénk. Két hét letelte után már lehet érintkezni a családtagokkal. Az önkéntes karanténról minket nem kötelező tájékoztatni, de aki megteszi, azokat a rendelői programunkban rögzítjük.
 • a Balatonalmádi Szociális Központ megkezdte díszpécser szolgáltatását, naponta 8 és 14 óra között. Kérik azon 70 év felüliek jelentkezését, akiknek élelmiszer vagy gyógyszer beszerzési nehézsége van, illetve kérik, hogy ezeken a számokon jelezzék, ha tudnak ilyen személyről. Díszpécser számok: 88/ 542-552, 88/ 542-554.
Nagyon köszönjük az Önök megértő, és fegyelmezett hozzáállását amit az elmúlt napokban tapasztaltunk. Hétfői napon 102 esettel foglalkoztunk, melynek nagy része receptírás volt. Rendelőnkben kb. 10  beteg volt. Kérjük, hogy továbbra is vegyék komolyan a rendelkezéseket. Telefonon, és emailben a rendelkezési időben folyamatosan elérhetők vagyunk. Doktor úr március 23-án szabadságon lesz, de én, illetve Hutvágner Andrea doktornő elérhetőek leszünk.
Kérjük, hogy tájékoztató leveleinket továbbítsák olyan hozzátartózójuknak, akik nem kapják meg hírlevelünket! Köszönjük ebben segítségüket!
 
Vigyázzanak Magukra!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta

 

2020.03.15.

Tisztelt Páciensek!

 
A rendkívüli helyzetre való tekintettel pár változtatásról szeretnénk Önöket tájékoztatni.
Szeretnénk mindenkit nyugalomra inteni, az országos eljárásrend alapján, az országos és a balatonalmádi Operatív Törzs utasításait követve, a Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve a többi háziorvos kollégával együtt működve alkalmazzuk a járványügyi intézkedéseket a járvány kontrollálatlan terjedésének megakadályozása érdekében.
 
Ezen időszakok sajnos fájdalmas döntések meghozatalát igénylik mindannyiunktól.
 
A következőket szeretnénk kérni:
 • Koronavírus fertőzés gyanúja esetén kérjük, hogy NE JÖJJENEK a rendelőben, hanem telefonon szóljanak nekünk, vagy a megadott zöld-számok egyikén:  80/ 277 -455, 80/ 277 - 456. Koronavírus fertőzés gyanúja abban az esetben merül fel, ha az illető járt fertőzött területen a tünetek megjelenése előtti 14 napban vagy KÖZVETLEN KAPCSOLATBAN (azaz 2 méteren belül több mint 15 percig) volt koronavírus pozitív személlyel.
 • Március 16-tól két hónapra az internetes időpont foglalást szüneteltetjük.
 • Amennyiben tervezik a rendelőt felkeresni, előtte kérjük, hogy telefonáljanak. Próbálunk időpontot adni, hogy a rendelői várakozást a minimálisra csökkentsük. 
 • Egységesen a többi háziorvos kollégával együtt, kérjük, hogy a 65 éves kor feletti személyek maradjanak otthon, otthonukat ne hagyják el!
 • Táppénzt (azaz keresőképtelennek nyilvánítást) jogszabály szerint csak fennálló betegség esetén áll módunkban adni, illetve akkor, ha erre vonatkozó utasítást kapunk az illetékes szervektől. Tehát panaszok nélküli házi karantén idejére táppénz nem jár az aktuális szabályozás szerint.
 • Kérjük azon pácienseinket, akiknek más ok miatt táppénz igényük lenne, azok leleteiket elektronikus módon juttassák el nekünk, és a táppénzt elindítjuk.
 • Folyamatosan táppénzen lévő páciensek esetén a táppénzes papírt kiadjuk, csak kopogjanak be.
 • Recept íratás miatt NE KERESSÉK rendelőnket, hanem emailben, vezetékes vagy mobil telefonon kérjük jelezzék gyógyszer igényüket, és elektronikusan felírjuk. Antibiotikumot "automatikusan" nem áll módunkban felírni, ezt csak vizsgálatot követően írunk fel. Receptet nem fogunk papír alapon kiadni, nem fogunk receptet, vagy egyéb dokumentumot a portán leadni. A EMMI módosította szabályát: „Péntektől bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.”
 • Az otthoni beteglátogatásokat egyelőre felfüggesztjük, amennyiben igény lenne akut betegség miatt, kérjük telefonon jelezzék.
 • Amennyiben beutalóra lenne szükség, azt kérjük, hogy jelezzék felénk. 
 • Hivatalos okmányok (pl. gépjárművezetői vagy hajóvezetői jogosítvány, fegyverviselési engedély) a Kormányrendelet alapján lejárat után is érvényben maradnak ezen rendkívüli időszakra, ezért ezek hosszabbításával nem foglalkozunk.
 • A rendelői vizsgálatot, ellátást minimalizálni fogjuk, így most lelet magyarázatra, illetve szűrővizsgálat miatti kockázatbecslésre nem lesz lehetőség.
 • Akinek szűrővizsgálat miatt labor beutalót adtunk ki, és az elkövetkező hetekre van időpontja, azokat most kérjük, hogy halasszák. Későbbiekben segíteni fogunk, hogy a vizsgálat minél előbb meglegyen, de most ne álljanak be a sorba. 
 • A szakrendelők egyelőre fogadnak betegeket, de kérjük, az Egészségház honlapját kövessék, ott fognak tájékoztatást adni ha módosul bármelyik rendelési idő. 
 • Kérjük, hogy mindenki a saját háziorvosát keresse fel, vagy vegye fel vele a kapcsolatot! Elérhetőségeink folyamatosan élnek, a honlapunkon megtalálhatóak.
 • Az ügyeletet csak indokolt esetben keressék fel, telefonos elérhetősége: 88/ 412 -104. 
 • Honlapunkon folyamatosan frissíteni fogjuk a tudnivalókat, illetve a változásokról is fogunk tájékoztatást adni.
Kérjük mindenki megértését, türelmét. Hasonló helyzet még nem volt, egyelőre mi is most tapasztaljuk ki, hogy mivel, és hogyan tudjuk a legjobban Önöket ellátni, és közben magunkra is figyelni!
Bármilyen kérdésük van kérjük, hogy keressenek bennünket elérhetőségeinket!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta, Dr. Nagy Sándor Péter

 

 

2020.03.01.

Tisztelt Páciensek!

 
Több információt szeretnénk megosztani Önökkel.
 
December óta nem jelentkeztünk hírlevelünkkel.
Először is szeretnénk újból megköszönni Önöknek azt a sok adományt, amit karácsonykor kaptunk. 
Szeretnénk Önökkel megosztani Dr. Sajnos Ildikó intézményvezető levelét, melyben megköszönte az összegyűlt élelmiszereket. Mi úgy gondoljuk, hogy ez Önöknek szól, hisz ez Önök nélkül nem valósulhatót volna meg.
 
Március hónapban módosul rendelési időnk, szerdánként 13-tól 16-ig, csütörtökönként 09-től 12-ig fogunk rendelni. Erről tájékoztatást a honlapunkon, és a hirdető táblán is fognak találni. 
Március 4-én, 13-án, és 23-án Nagy doktor úr szabadsága miatt helyettesítés lesz. Rendelési időt a honlapra kiírjuk.
 
Március elejétől bővül eszközállományunk. Sikerült praxisunknak beszereznie egy boka-kar index mérőt, mellyel az alsó végtagi ütőérszűkületet tudjuk szűrni. A mérőeszköz beszerzéséhez külön köszönjük egyik páciensünk segítségét! 
 
Szeretnénk pár szót megosztani Önökkel a koronavírussal kapcsolatban.
Több érdeklődő telefont, emailt kaptunk már a témával kapcsolatban. Az ÁNTSZ-től, az Orvosi Kamarától folyamatosan kapjuk a tájékoztatásokat, illetve az utasításokat, hogy mi a teendő gyanús esetek esetén. 
Szeretnénk mindenki nyugalomra inteni, egyelőre koronavírussal fertőzött beteg nem volt a rendelőnkben. Pár influenzás beteg volt már, de ezeket is inkább influenzaszerű megbetegedéseknek mondanánk. 
Akinél felmerül az influenza gyanúja kérjük, hogy maradjon otthon, és jelezze ezt felénk. Táppénzt tudunk indítani. 
Kezdetben tüneti szereket javaslunk, így mindenképpen legyen otthon többfajta lázcsillapító, pl. paracetamol tartalmú, illetve metamizol tartalmú (ez az Algopyrin, mely újból kapható recept nélkül). C-vitamin, torokfertőtlenítő, szükség esetén köptető javasolt. Otthoni izoláció javasolt, illetve kerüljük a nagy tömegeket, bevásárló központokat. Amennyiben szükséges házhoz ki tudunk menni. Antibiotikumot felülfertőzés esetén adunk.
Felhívjuk a figyelmüket a fokozott higiéniára. Fontos a gyakori kézmosás, a helységek szellőztetése, a gyakran használt eszközök tisztítása (pl. kilincsek, klaviatura, stb.). 
Nekem nincs Facebook-om, de láttam az Almádiinfot, ahol Polgármester Úr nyilatkozott a koronavírussal kapcsolatban. A kihelyezett kézfertőtlenítőket használják.
Ha recept írás miatt keresnék fel rendelőnket, de nem szeretnének "influenzás" betegek közé jönni, akkor szóljanak és elektronikusan felírjuk a rendszeresen szedett gyógyszereket, de csak, akkor ha már aktuális az írásuk. Vagyis, ha még van egy havi adag gyógyszerük, akkor még nem tudunk újabb 3 havi mennyiséget írni. Erre vonatkozó megkeresést is kaptunk, hogy még több havi gyógyszert írjunk fel, de ezt nem tehetjük meg, a koronavírus miatt a gyógyszer felírási szabályok nem változtak. 
Amennyire lehet próbálok időpontot adni, hogy ne kelljen lázasan, köhögösen kint sokat várni, de nem mindig tudom ezt biztosítani. Azon páciensek, akik esetleg külföldről jöttek haza, gyanús, hogy esetleg fertőzöttek lehetnek, azok mindenképpen szóljanak telefonon!
 
Tisztelettel: Soósné Brigitta